wtorek, 29 października 2013

Zdrowe słodycze- czy to możliwe?

     Nie jedz tego, bo będziesz za gruby, nie jedz tego, bo cukier to biała śmierć. Nie jedz tego, nie jedz tamtego i tak w kółko. No to co mam jeść, gdy mam ochotę na coś słodkiego?

Chyba każdy z nas ma czasami tak, że musi zjeść coś słodkiego i za nic w świecie nie może się tej pokusie oprzeć. Dzieje się tak często, gdy spada nam poziom cukru i musimy go w jakiś sposób uzupełnić. W takim przypadku najłatwiejszym sposobem jest sięgnięcie po jakiegoś batonika, ale czy najlepszym?
 Co wy chcecie od tych słodyczy?! Przecież są dobre!
Oj tak, tu się zgodzę, słodycze są naprawdę pyszne i dodatkowo potrafią poprawić nam humor.  Dzieje się tak za sprawą cukru, który uruchamia cały proces biologiczny, zachodzący po zjedzeniu czegoś słodkiego. Działa to mniej więcej w ten sposób:


SEROTONINA to tzw. HORMON SZCZĘŚCIA, mający wpływ na nasze samopoczucie i nastrój. Jego niedobór uważany jest za główną przyczynę depresji.

                        No to co jest nie tak z tymi słodyczami, skoro na razie były same plusy?

Co prawda, jedząc słodycze podnosimy poziom insuliny w naszym organizmie, dzięki czemu wzrasta dostępność w naszym mózgu TRYPTOFANU, którego sami nie jesteśmy w stanie wytworzyć ALE po zjedzeniu np. takie batonika, który aż "pęka" od cukrów prostych, powodujemy, że poziom glukozy we krwi rośnie bardzo gwałtownie, do tego stopnia, że staje się ona toksyczna dla wielu komórek i tkanek- dochodzi do chwilowej HIPERGLIKEMII. Trwa ona tak długo, aż poziom glukozy nie wróci do normalnego stanu i prowadzi do do wzmożonej produkcji WOLNYCH RODNIKÓW, charakteryzujących się silnymi własnościami utleniającymi.

                 Słodycze a serce

 Najbardziej narażony na atak wolnych rodników jest sródbłonek naczyń. Po ich wpływem dochodzi do stanów zapalnych naczyń, zarówno tych dużych, przez które płynie krew do mózgu lub serca, jak i tych małych, umiejscowionych np. w siatkówce naszego oka. Nie sposób również nie wspomnież, że wolne rodniki przyczyniają się równie do powstawania jednej z najczęstszych chorób sercowych - miażdżycy.

                                  Życie bez słodkości, to nie jest życie!!!

Doskonale rozumiem każdego, kto tak myśli, bo sama jestem małym łakomczuchem, który każdy dzień rozpoczyna od zjedzenia dwóch kostek czekolady.
Na szczęście w internecie można znaleźć setki przepisów na tzw. "ZDROWE SŁODYCZE", w których zamiast tradycyjnego cukru, znajduje się naturlany słodzik- STEVIA lub wykorzystuje się tylko ten cukier, który jest zawarty w owocach- FRUKTOZA.

          Poniżej podaję kilka przykładów zdrowych słodyczy. Po kliknięciu w nazwę traficie na stronę, z którego ono pochodzi. Tam też znajdziecie przepis na dany rarytas;)

       
Domowe Ciasteczka Owsiane z Owocamidomowe ciasteczka owsiane z owocami


  pieguski z gorzką czekoladą

  chałki z musli


                                                 


          


2 komentarze:

  1. Moja ulubiona "biochemia" :) tryptofany, serotoniny, przemiany...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny post.! Mam nawet taki folder zatytułowany "zdrowe słodkości" i pomimo tego, że w kuchni jest ze mnie noga, to po kolei testuję każdy przepis i przekonuję się każdorazowo, że to naprawdę jest smaczne.! <3.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: biegiemdomarzen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń