RYBY
Ryby mają szeroką listę swoich zalet, przemawiających za tym, by jeść je mniej więcej 2-3 razy w tygodniu. Oprócz tego, że są po prostu smaczne i w miarę łatwo się je przyrządza, to jeszcze dostarczają nam kilka cennych składników:
*wysokiej jakości białko, bogate w niezbędne aminokwasy
* witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
* tłuszcze będące cennym źródłem energii oraz tak często propagowane w telewizji
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE Z RODZINY OMEGA-3
* składniki mineralne : wapń, fosfor, fluor, jod
Co to są te kwasy Omega-3?
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 odgrywają niesamowicie ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób sercowych, poprzez zmniejszanie zawartości trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwości.
Dobra wiadomość dla Pań:) KWASY OMEGA-3 SPOWALNIAJĄ PROCES STARZENIA SIĘ SKÓRY, ponieważ wraz z witaminami A i E wykazują właściwości wygładzające skórę:)
Dużo "ZA", mało "PRZECIW"
* Mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu. Jak wiadomo, każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe i wszystko zależy od tego, czy się uaktywnią, czy pozostaną w uśpieniu. Kwasy Omega-3 zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i dodatkowo poprawiają odporność naszego organizmu.
* Korzystne dla oka. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasu Omega-3, który odgrywa ważną rolę jako składnik budowy błon komórkowych, szczególnie w układzie nerwowym oka. Dlatego tak ważne jest jedzenie ryb. W taki sposób możemy uchronić się przed powstawaniem chorób oczu i zadbać o naszą siatkówkę.
* Idealne dla osób dbających o wagę. Ryby możemy podzielić na dwie grupy: chude i tłuste.
RYBY CHUDE RYBY TŁUSTE [ na 100g ]
1) dorsz- 70 kcal 1) tuńczyk - 239kcal
2) morszczuk - 55kcal 2) łosoś - 182kcal
3) sola - 83kcal 3) węgorz - 204kcal
4) sandacz- 80kcal 4) makrela - 124kcal
5) okoń - 50 kcal 5) karp - 120kcal
Jak widać, są ryby mniej bądź więcej kaloryczne. Osoby, które stosują jakąś dietę, powinny raczej sięgać po ryby z tej pierwszej grupy ze względu na ich niską wartość energetyczną. Oczywiście nie jest powiedziane, że pod żadnym pozorem nie mogą one sięgać po rybki z tej drugiej grupy. Nie będzie to zbrodnią jeżeli ktoś zje sobie np. takiego łososia czy tuńczyka. Wystarczy tylko, by zrezygnował z ich panierowania i smażenia. Spokojnie można przyrządzić taką rybkę na parze lub gotując ją w wodzie.
Ryby mają szeroką listę swoich zalet, przemawiających za tym, by jeść je mniej więcej 2-3 razy w tygodniu. Oprócz tego, że są po prostu smaczne i w miarę łatwo się je przyrządza, to jeszcze dostarczają nam kilka cennych składników:
*wysokiej jakości białko, bogate w niezbędne aminokwasy
* witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
* tłuszcze będące cennym źródłem energii oraz tak często propagowane w telewizji
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE Z RODZINY OMEGA-3
* składniki mineralne : wapń, fosfor, fluor, jod
Co to są te kwasy Omega-3?
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 odgrywają niesamowicie ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób sercowych, poprzez zmniejszanie zawartości trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwości.
Dobra wiadomość dla Pań:) KWASY OMEGA-3 SPOWALNIAJĄ PROCES STARZENIA SIĘ SKÓRY, ponieważ wraz z witaminami A i E wykazują właściwości wygładzające skórę:)
Dużo "ZA", mało "PRZECIW"
* Mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu. Jak wiadomo, każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe i wszystko zależy od tego, czy się uaktywnią, czy pozostaną w uśpieniu. Kwasy Omega-3 zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i dodatkowo poprawiają odporność naszego organizmu.
* Korzystne dla oka. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasu Omega-3, który odgrywa ważną rolę jako składnik budowy błon komórkowych, szczególnie w układzie nerwowym oka. Dlatego tak ważne jest jedzenie ryb. W taki sposób możemy uchronić się przed powstawaniem chorób oczu i zadbać o naszą siatkówkę.
* Idealne dla osób dbających o wagę. Ryby możemy podzielić na dwie grupy: chude i tłuste.
RYBY CHUDE RYBY TŁUSTE [ na 100g ]
1) dorsz- 70 kcal 1) tuńczyk - 239kcal
2) morszczuk - 55kcal 2) łosoś - 182kcal
3) sola - 83kcal 3) węgorz - 204kcal
4) sandacz- 80kcal 4) makrela - 124kcal
5) okoń - 50 kcal 5) karp - 120kcal
Jak widać, są ryby mniej bądź więcej kaloryczne. Osoby, które stosują jakąś dietę, powinny raczej sięgać po ryby z tej pierwszej grupy ze względu na ich niską wartość energetyczną. Oczywiście nie jest powiedziane, że pod żadnym pozorem nie mogą one sięgać po rybki z tej drugiej grupy. Nie będzie to zbrodnią jeżeli ktoś zje sobie np. takiego łososia czy tuńczyka. Wystarczy tylko, by zrezygnował z ich panierowania i smażenia. Spokojnie można przyrządzić taką rybkę na parze lub gotując ją w wodzie.
ok
OdpowiedzUsuńświetny blog :) uwielbiam sportowy tryb życia i zdrowe jedzenie więc aż się miło czyta :) mam jednak pytanie czy skoro robiłaś post o wybielaniu zębów to czy możesz zrobić też o pielęgnacji włosów wg Ciebie oraz o swoim tatuażu? widziałam na fb że masz i wydaje się być śliczny... w dodatku na takim wysportowanym ciele.. buziaki :*
OdpowiedzUsuńhej:) w najbliższym czasie postaram się zamieścić dłuższy posy poświęcony pielęgnacji włosów, ponieważ właśnie jestem w trakcie testowania nowych produktów i będę chciała się podzielić moimi spotrzeżeniami. Post o tatuażu? O moim nie ma się co wiele rozpisywać ale na pewno dodam wpis odnośnie samej pielęgnacji tatuażów,szczególnie w kilku dniach po zabiegu. Pozdrawiam i dziękuje za opinie:)
Usuń