środa, 8 października 2014

Zupa fasolowo-pieczarkowa z kurczakiem w wersji light



      Witajcie, dzisiaj mam alternatywną opcję zupy dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez tego dania.
      Większość zup zabiela się dla smaku śmietaną, co wcale nie twierdze, że jest złe. Od czasu do czasu i taką zupę można zjeść. Jednak dla osób, które chcą gdzieniegdzie zgubić trochę kochanego ciałka, polecam spróbować przerzucić się na zupę w wersji "odtłuszczonej".

     Zupa, którą przygotowałam, jest miksem warzyw z dodatkowym urozmaiceniem w postaci mięsa. Jak się ją przygotowuje?

Składniki:

- 2 większe marchewki
- 1- 1 1/2 pietruszki w korzeniu
- ok 6 ziemniaków (ilość zależy od ich wielkości i od tego jak bardzo je lubimy;))
- 15-20 pieczarek (podobnie jak przy ziemniakach)
- fasolka masłowa (może być też zwykła) ok 20 sztuk
- 2 piersi z kurczaka
- pieprz, sól
- opcjonalnie kostka rosołowa

Przygotowanie

1.Do garnka wlewamy wodę, której ilość zależy od tego, ile zupy chcemy ugotować i ile damy składników.

2. Marchewki i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z wodą.

3. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.

4. Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy (ogonki też) , kroimy w plasterki średniej grubości i wrzucamy do reszty składników.

5. Fasolkę płuczemy, jeżeli mamy zwykłą, to wrzucamy ją od razu do garnka. Jeżeli mamy fasolkę masłową, kroimy ją na trzy części i dopiero wrzucamy.

6. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczyku, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

7. Całość solimy, ja dodałam łyżeczkę soli. Dodajemy też pieprz a jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak, może dodać również i inne przyprawy.

8. Nasza zupa jest już na finishu, teraz trzeba ją tylko ugotować i gotowe;)

SMACZNEGO:)




1 komentarz:

  1. Prosta, szybka i chyba całkiem dobra na jesienne chłody... Oczywiście bez kostki rosołowej :)

    OdpowiedzUsuń