środa, 22 października 2014

zdrowa przekąska : orzechy .... ale UWAGA!



     Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie miałby w ciągu dnia ochoty na zjedzenie czegoś "innego" pomiędzy normalnymi posiłkami. Często jednak to "coś innego" to nic innego jak jakiś "drobny, niewinny" cukierek lub batonik. A bo przecież od jednego batonika, czy cukierka, no może dwóch, to jeszcze nikomu tyłek nie urósł.

     Może i jest w tym racja, faktycznie od jednego cukierka nic nam się nie stanie ale znam to ze swojego doświadczenia, że zazwyczaj na jednym cukierku czy kostce czekolady to się raczej nie kończy:)

   Dlatego od dawna już kiedy mam ochotę na coś do przegryzienia, idę do miski z owocami i wybieram z niej jakiś jeden owoc, którym zazwyczaj jest jabłko ze względu na jego zbawienne właściwości dla układu pokarmowego.

      Ostatnio jednak próbuję się też przerzucić na zjedzenie w ciągu dnia w ramach przekąski zamiast słodycza garści jakiś orzechów, mogą to być np. nerkowce lub orzechy brazylijskie.


     Co prawda orzechy są bardzo kaloryczne i zawierają pełno tłuszczy, ale są to jednak bardzo wartościowe i zdrowe tłuszcze dla naszego organizmu, dlaczego?

     - wszystkie orzechy zawierają w sobie od 35%-do 66% tłuszczu ale jest to tzw. "tłuszcz zdrowy" czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, mające właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom cholesterolu we krwi.

    - jest to "motor napędzający" naszego organizmu. Przez swoją wysoką kaloryczność dostarczają nam wiele energii uwalnianej stopniowo, która pomaga w radzeniu sobie ze stresem i jego zwalczaniu dzięki czemu orzechy są polecane dla osób wykonujących pracę psychiczną. Nie oznacza to jednak, że osoby pracujące fizycznie nie powinny jeść orzechów. Przecież pracownik fizyczny również jest narażony na stres.

  - są cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Praktycznie każdy z orzechów ma różną gamę minerałów i witamin o różnych właściwościach.

Podane powyżej przykłady dobrych właściwości orzechów to tylko namiastka ich wszystkich walorów. Ale jak już wspomniałam są one bardzo kaloryczne i tłuste wobec czego należy zachować umiar w ich jedzeniu - jak zresztą przy wszystkich innych rzeczach, które jemy.

A teraz podam kilka przykładów orzechów, jakie powinny znaleźć się w naszej diecie z przeliczeniem na 100 kcal.

                                                                 MIGDAŁY




Na wadze mamy 17 g migdałów, których kaloryczność to 100 kcal.
W tych 100 kcal mamy aż 9,19 g tłuszczu.
Białko: ok. 4,09g
Węglowodany: ok. 2g

Nazywane są "królem orzechów" z kilku przyczyn:
-są bogatym źródłem magnezu- 100g migdałów zawiera ok 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek
- posiadają najwięcej spośród orzechów witaminy B2 i E - niezbędnych do dobrego funkcjonowania skóry i co więcej badania wykazały, że migdały pobudzają popęd seksualny
- posiadają największą zawartość błonnika ok. 12,5% i najmniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych

NERKOWCE

Na zdjęciu ok 18,10 g nerkowców, które mają wartość 100 kcal
W 100 kcal mamy 7,87g tłuszczu
Białko: ok.1,85g
Węglowodany: ok. 4,80g.

- posiadają delikatny, lekko migdałowy smak i są uważane za najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów
- inna nazwa to "orzech nanerczowy" i pochodzi z Ameryki Południowej
- prym w produkcji nerkowców obecnie wiodą Indie - ok 95% światowej produkcji
-zawierają znaczną ilość żelaza
-w medycynie tradycyjnej stosowane są do łagodzenia stanów zapalnych
-obecnie trwają badania nad ekstraktem z orzechów nerkowca, który miałby posłużyć jako leka na cukrzycę, ponieważ ekstrakt z tych orzechów pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni

ORZECHY BRAZYLIJSKIE


Na zdjęciu 16 g orzechów brazylijskich, które mają 100 kcal.
W 100 kcal mamy 10,05g tłuszczu
Białko: ok. 2,24g
Węglowodany: ok. 0,70g.

- wykazują właściwości regeneracyjne, przez co są polecane do spożywania po zabiegach operacyjnych i poparzeniach skóry
-zawierają bardzo dużo selenu uważanego jako tajna broń tych orzechów. Selen ma działanie zapobiegawcze przed powstawaniem chorób nowotworowych, ponieważ wzmacnia wchłanianie się przeciwutleniaczy.
- badania wykazały również, że selen dostarczany w trakcie jedzenia orzechów brazylijskich jest lepiej przyswajalny niż ten, który dostarczamy za pomocą suplementów diety. 
- orzechy brazylijskie są polecane również mężczyznom, którzy mają problemy z niepłodnością, ponieważ selen poprawia jakość nasienia i szybkość poruszania się plemników. Przy czym ze względu na dużą przyswajalność tego pierwiastka w trakcie spożywania orzechów, mężczyźni powinni ich jeść nie więcej niż 3 w ciągu dnia. 

Powyżej podałam tylko trzy przykłady orzechów, jakie powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Niestety podane przeze mnie rodzaje orzechów nie należą do najtańszych. Są jednak orzechy takie jak włoskie, laskowe, fistaszki, które mają bardzo przystępną cenę a niewiele odbiegają w swoich właściwościach zdrowotnych od orzechów nerkowca czy brazylijskich.

Dlatego proponuję rozpocząć AKCJĘ ORZECH:) 





2 komentarze:

  1. A ja ostatnio dostałam alergii na orzechy ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale na wszystkie? Może tylko na jakiś konkretny rodzaj? Szkoda, że nie poszło w tą drugą stronę- czyli alergia na słodycze:))

      Usuń