poniedziałek, 13 października 2014

Pierś z indyka z pieczarkami, cukinią i kaszą kuskus



Pomysł na kolejny zdrowy obiad, na który mogą sobie pozwolić wszyscy, nawet ci, co są na diecie.

Co będzie nam potrzebne:

-pierś z kurczaka
-2-3 duże pieczarki
-kilka plasterków cukinii
-kasza kuskus (ja polecam marki Kupiec, sprawdzona i dobra)
-pomidorki

Przygotowanie:

1. Umytą, oczyszczoną pierś z kurczaka lekko rozklepujemy tłuczkiem i wrzucamy do garnka z wodą.

2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki, po czym wrzucamy do garnka z piersią.

3. Cukinie, jeżeli jest świeża tzn. taka jednodniowa i ma ładną skórkę, kroimy w kostkę. Jeżeli nie jesteśmy pewni tej świeżości, lepiej obrać ją ze skóry i dopiero wtedy pokroić. Następnie wrzucamy ją do garnka z pieczarkami i piersią.

4. Całość doprawiamy przyprawami takimi, jakie lubimy (ja dodałam troszkę bazylii i ziół dalmatyńskich) i wstawiamy do gotowania.

5. W czasie gdy nasze mięsko się pichci, możemy przygotować kaszę kuskus. Robimy to zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Moja rada, posólcie kaszę jeszcze przed zalaniem wrzątkiem, wtedy jej smak będzie bardziej wyrazisty i pilnujcie, by nie zalać kaszy zbyt dużą ilością wrzątku, bo nie zdoła wchłonąć aż tak dużego nadmiaru wody.

6. Gdy nasze mięsko jest już gotowe, wylewamy je wraz z pieczarkami i cukinią na sitko, by trochę odciekły. Następnie przerzucamy wszystko na talerz, nakładamy kaszę plus jakieś warzywka do tego i obiadek gotowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz