wtorek, 14 października 2014

Zacznij dzień od śniadania - jajecznica


Śniadanie to najważniejszy posiłek, ponieważ to on daje nam energię na resztę dnia a co ważniejsze wybudza nasz organizm po długiej (lub nie ) nocy. Niestety w tygodniu mało kto ma tyle czasu by przyrządzić sobie naprawdę jakieś konkretne, przemyślane śniadanie, obfite w dobre składniki odżywcze. Są jednak pewne rodzaje śniadań, które są bardzo pożywne i zdrowe a nie wymagają od nas za dużo czasu, czyli śniadania w sam raz na między weekendowe poranki.

Jednym z takich śniadań na pewno jest jajecznica. ALE UWAGA: jajecznica jest zdrowa, jeżeli zrobimy ją z "umiarkowanej" ilości jaj a nie całej wytłaczanki, bo wtedy z lekkiej jajecznicy zrobi się bomba kaloryczna z dużym dodatkiem tłuszczu, który jak wiadomo jest zdrowy ale nie w nadmiarze. Poza tym należy też pamiętać, że jajka zawierają dużo cholesterolu, który w nadmiarze może spowodować dużo szkód w naszych organizmach. Dlatego tutaj trzymamy się zasady: CO ZA DUŻO, TO NIEZDROWO. 

Dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki, polecam troszkę "odchudzić" tradycyjną jajecznicę. Podam Wam jak ja to robię.

1. Niezbędna tutaj będzie patelnia ze specjalną powłoką teflonową, na której można smażyć bez tłuszczu, Jeżeli takiej nie mamy a odczuwamy pilną chęć zjedzenia jajecznicy, jest opcja awaryjna: zwykłą patelnię przetrzeć zwilżoną oliwą chusteczką. W ten sposób natłuścimy patelnie, uchronimy ją od przypalenia i zmniejszymy ilość tłuszczu do minimum.

2. Boczkowi mówimy NIE. Zamiast niego polecam użyć chudą szynkę drobiową. Po prostu kroimy ją w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i lekko przyrumieniamy.

3. Jajka mieszamy w miseczce, dodajemy do nich przyprawy jakie chcemy (pamiętając o tym, że nie ma to być cała wytłaczanka jajek) i dodajemy do naszej szynki.

4. Całość "smażymy" aż nasza jajecznica przybierze postać jajecznicy.

5. Jeżeli ktoś lub chleb, to można jajecznicę zjeść z chlebem ale preferowany tutaj jest chlebem ciemny, pełnoziarnisty. Alternatywną opcją dla chleba mogą być pomidorki i sałata. Jajka z szynką już wystarczająco dużo dostarczą nam energii więc chleb nie jest tutaj niezbędny, a warzywka przynajmniej dostarczą nam dodatkowe witaminki.

Kaloryczność jajecznicy z jednego jajka to:

- jajko - ok 120 kcal
- 3 plastry szynki wieprzowej/drobiowej konserwowej ok. 30 g - 60 kcal
+ pomidor 120g- 30 kcal

Łącznie : 210 kcal

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie to zdecydowanie za mało jak na pierwszy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi w zupełności wystarcza ale wiadomo, jedni mogą zjeść mniej i się najedzą a inni muszą zjeść troszkę więcej. Ja jednak i tak obstawałabym przy tym, żeby postąpić zgodnie z zasadą "mniej a częściej". Czyli taka jajecznica na śniadanie (może niekoniecznie z jednego jajka, ale np. ze dwóch) a później po dwóch godzinach drugie śniadanie. Pomiędzy posiłkami idealnie sprawdzają się np. nerkowce - nie dość, że są to bardzo zdrowe tłuszcze to jeszcze garść nerkowców jest naprawdę bardzo sycąca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń