Moja propozycja na obiad idealny w upalne dni, którymi lato w tym roku szczególnie nas rozpieszcza.
Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jedyne co musimy zrobić to wstawić makaron do gotowania, oczyścić warzywa i ugotować je na parze. To wszystko:) Prawda, że proste:)
Co będzie nam potrzebne?
- makaron Lubella Pełne Ziarno Farfalle kokardki
- brokuł
- kalafior
- fasolka szparagowa żółta lub zielona (jak ktoś jest smakoszem fasolki to można zrobić mix)
- przyprawa meksykańska Kamis
Polecam ugotować makaron al dente, wtedy lepiej smakuje, bo nie jest taki miękki.
Warzywa można ugotować na dwa sposoby:
1) jeżeli ktoś ma garnek do gotowania na parze, to wtedy gotujemy je właśnie w takim garnku a przyprawę meksykańską sypiemy delikatnie na warzywa. To ile damy tej przyprawy zależy tylko i wyłącznie od osobistych preferencji. Ja niestety przez chorobę nie mogłam za bardzo z nią poszaleć, dlatego jest ona słabo widoczna na zdjęciu.
2) warzywa można ugotować też w zwykłym garnku. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nasze warzywka wraz z przyprawą wsypaną do wody.
Dodatkowo jak ktoś lubi, to można przygotować sos 4 sery z Winiar i delikatnie nim polać naszą potrawę, chociaż w upalne dni to raczej sosy nie są najlepszą opcją.
Wartości odżywcze:
|
kcal
357
|
tłuszcz
1,3g |
węglowodany
68g |
białko
15,2g
|
- 100 g kalafiora (mój miał
ponad 800g) |
22 |
0,45g |
4g
|
1,84g |
- 100g brokułu
|
34
|
0,36g
|
6,84g
|
2,81g
|
- 100g żółtej fasolki
|
27
|
0,2g
|
3,7g
|
2,4g
|
lubię szybkie i smaczne obiady :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com