środa, 6 sierpnia 2014

GOTUJEMY ZDROWO: razowe kokardki z warzywami na parze w meksykańskiej przyprawie




     Moja propozycja na obiad idealny w upalne dni, którymi lato w tym roku szczególnie nas rozpieszcza.

Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jedyne co musimy zrobić to wstawić makaron do gotowania, oczyścić warzywa i ugotować je na parze. To wszystko:) Prawda, że proste:)

Co będzie nam potrzebne?

- makaron Lubella Pełne Ziarno Farfalle  kokardki
- brokuł
- kalafior
- fasolka szparagowa żółta lub zielona (jak ktoś jest smakoszem fasolki to można zrobić mix)
- przyprawa meksykańska Kamis

Polecam ugotować makaron al dente, wtedy lepiej smakuje, bo nie jest taki miękki.

Warzywa można ugotować na dwa sposoby:

1) jeżeli ktoś ma garnek do gotowania na parze, to wtedy gotujemy je właśnie w takim garnku a przyprawę meksykańską sypiemy delikatnie na warzywa. To ile damy tej przyprawy zależy tylko i wyłącznie od osobistych preferencji. Ja niestety przez chorobę nie mogłam za bardzo z nią poszaleć, dlatego jest ona słabo widoczna na zdjęciu.

2) warzywa można ugotować też w zwykłym garnku. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nasze warzywka wraz z przyprawą wsypaną do wody.

Dodatkowo jak ktoś lubi, to można przygotować sos 4 sery z Winiar i delikatnie nim polać naszą potrawę, chociaż w upalne dni to raczej sosy nie są najlepszą opcją.

Wartości odżywcze:


- 100 g suchego makaronu
kcal
357
tłuszcz
  1,3g
węglowodany
        68g
białko
15,2g
- 100 g kalafiora (mój miał ponad 800g)
  22
  0,45g
4g
  1,84g
- 100g brokułu

  34

  0,36g

       6,84g

  2,81g

- 100g żółtej fasolki

27

  0,2g

        3,7g

  2,4g

                 

1 komentarz:

  1. lubię szybkie i smaczne obiady :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń