Kolejny pomysł na w miarę szybki, bardzo zdrowy i pyszny obiad. Na początku sama nie byłam do niego przekonana, bo nie jestem szczególnym wielbicielem cukinii i kalarepy ale muszę przyznać, że po przygotowaniu smakują wyśmienicie.
Co będzie nam potrzebne?
- brązowy ryż - ja użyłam ryżu naturalnego Sonko
- kalarepa
- cukinia
- pierś z indyka
- 3/4 szklanki soku pomidorowego
- ząbek/dwa ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szczypta soli
- pieprz mielony
1. Ryż wstawiamy do wody i gotujemy przez 30 minut. Polecam tutaj szybkowar, bo wtedy czas gotowania skraca się do 10 minut, co na dłuższą metę sprawi, że mniej odczujemy rachunki za prąd :)
2. Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do tego dorzucamy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, wszystko zalewamy wodą (tak, żeby nie było całkowicie zakryte lecz miało wodę do połowy). Dorzucamy "poskubaną" natkę pietruszki, pokrojony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dusimy, aż warzywka i pierś staną się miękkie. Po 5 minutach od momentu rozpoczęcia duszenia, dodajemy 3/4 szklanki soku pomidorowego, całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 5-10 minut.
UWAGA: soku pomidorowego dodajemy w zależności od tego ile do naszej potrawy weźmiemy cukinii, kalarepy i piersi.
3. Gdy nasza potrawa jest już gotowa, nakładamy na talerz ryż i polewamy go przygotowanymi przez nas warzywami z kurczaczkiem.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz