poniedziałek, 3 listopada 2014

Polędwiczki wieprzowe z brokułem, pieczarkami i cukinią



Dzisiaj wolne, więc miałam trochę czasu żeby pokombinować w kuchni:) I oto co wyszło.

Składniki:
- ok 1kg polędwiczek wieprzowych
- 1 średnia cukinia
- 1 brokuł
- pół papryki zielonej
- 0,5 kg pieczarek
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- lubczyk
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Polędwiczki czyścimy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z wodą.
2. Pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy w kosteczkę/plasterki a następnie wrzucamy na patelnię.
3. Do tego dodajemy jeszcze pół papryki zielonej (może być mniej lub więcej- jak kto woli) pokrojonej w kosteczkę.
4. Całość posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego (ja użyłam Kamis) oraz lubczykiem - z tym nie szalejcie za bardzo, bo ma on specyficzny smak.


5. Patelnię przykrywamy pokrywką i zaczynamy gotować nasze mięsko aż stanie się miękkie.
6. W tym czasie na drugą patelnię z wodą wrzucamy umyty brokuł z cukinią (ja cukinię zawsze obieram ze skórki a dodatkowo czyszczę ją jeszcze z pestek).
7. Warzywka gotujemy pod przykryciem aż staną się miękkie (ale uważajcie żeby ich nie rozgotować bo zrobi się papka po wymieszaniu z mięsem).


8. Gdy nasze mięso będzie już miękkie, ściągamy pokrywkę w dalszym ciągu je gotując, po to by odparować całą wodę, która nam pozostała a przy okazji trochę przypiec nasze mięso.
9. Po odparowaniu całej wody przyszedł czas na ostatni etap naszego kuchcenia : patelnię z mięsem ściągamy już z gazu, bo nie chcemy żeby zrobiły nam się skwarki, po czym wrzucamy do niej nasze ugotowane warzywa (przed tym musimy je przerzucić na sitko, żeby odlać całą wodę). Całość delikatnie mieszamy.
10. Teraz pozostaje już tylko narzucić sobie rarytas na talerz;) 


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz