Witajcie,
dzisiaj przedstawiam Wam jeden z przepisów na lekki, pełnowartościowy obiad, bogaty w białko, węglowodany i witaminy.
SKŁADNIKI:
* dwie piersi z kurczaka
* kostka sera białego półtłustego
* mały koncentrat pomidorowy
* przyprawy: curry, pieprz
* ryż
* jogurt naturalny 1,5%
* folia spożywcza
NA SAŁATKĘ:
* sałata lodowa
* pomidor
* ogórek zielony
* papryka czerwona
* kukurydza
* jogurt naturalny 1,5%
* pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Piersi z kurczaka myjemy i rozkładamy na desce do krojenia. Dzielimy każdą na trzy w miarę równe części, po czym rozklepujemy je przez woreczek, by stały się dosyć cienkie. UWAGA musimy uważać, by w mięsie nie zrobiły się dziury, bo wtedy nasz farsz wypłynie na wierzch.
2.Tak przygotowane piersi odkładamy na bok i zaczynamy zabawę z farszem. Bierzemy kostkę sera, wkładamy ją do miski, dodajemy do tego ok pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i ok 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Całość ugniatamy widelcem, by zrobiła się jednolita, wilgotna masa.
3. Na rozklepaną pierś nakładamy łyżeczką nasz farsz i rozsmarowujemy go nożem (to już jest kwestia gustu, jak grubo posmarujemy mięso. Ja posmarowałam je dosyć cienko, ponieważ nie przepadam za pastami pomidorowymi i jak dla mnie było idealne).
4. Posmarowane piersi rolujemy i obtaczamy w carry, po czym zawijamy je w folię spożywczą. Wychodzą z tego takie "serdelki";)
5. Gotujemy piersi w nieosolonej wodzie, sprawdzając co jakiś czas wykałaczką, czy są już dobre.
MOJA RADA: po zawinięciu mięsa w folię, zróbcie w niej wykałaczką kilka małych dziurek, by ewentualny tłuszczyk, który się z nich "wytopi" mógł sobie wypłynąć na wierzch.
SMACZNEGO;)
dzisiaj przedstawiam Wam jeden z przepisów na lekki, pełnowartościowy obiad, bogaty w białko, węglowodany i witaminy.
SKŁADNIKI:
* dwie piersi z kurczaka
* kostka sera białego półtłustego
* mały koncentrat pomidorowy
* przyprawy: curry, pieprz
* ryż
* jogurt naturalny 1,5%
* folia spożywcza
NA SAŁATKĘ:
* sałata lodowa
* pomidor
* ogórek zielony
* papryka czerwona
* kukurydza
* jogurt naturalny 1,5%
* pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Piersi z kurczaka myjemy i rozkładamy na desce do krojenia. Dzielimy każdą na trzy w miarę równe części, po czym rozklepujemy je przez woreczek, by stały się dosyć cienkie. UWAGA musimy uważać, by w mięsie nie zrobiły się dziury, bo wtedy nasz farsz wypłynie na wierzch.
2.Tak przygotowane piersi odkładamy na bok i zaczynamy zabawę z farszem. Bierzemy kostkę sera, wkładamy ją do miski, dodajemy do tego ok pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i ok 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Całość ugniatamy widelcem, by zrobiła się jednolita, wilgotna masa.
3. Na rozklepaną pierś nakładamy łyżeczką nasz farsz i rozsmarowujemy go nożem (to już jest kwestia gustu, jak grubo posmarujemy mięso. Ja posmarowałam je dosyć cienko, ponieważ nie przepadam za pastami pomidorowymi i jak dla mnie było idealne).
4. Posmarowane piersi rolujemy i obtaczamy w carry, po czym zawijamy je w folię spożywczą. Wychodzą z tego takie "serdelki";)
5. Gotujemy piersi w nieosolonej wodzie, sprawdzając co jakiś czas wykałaczką, czy są już dobre.
MOJA RADA: po zawinięciu mięsa w folię, zróbcie w niej wykałaczką kilka małych dziurek, by ewentualny tłuszczyk, który się z nich "wytopi" mógł sobie wypłynąć na wierzch.
SMACZNEGO;)
Ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń