Kolejna propozycja na zdrowy obiadek. Tym razem jest to pieczona ryba pod warzywną pierzynką.
Plusy? Banalny w przyrządzeniu, pożywny a przede wszystkim zdrowy.
Co będzie nam potrzebne?
* jeden płat ryby (ja wzięłam dorsza). Jeżeli ma dużo glazury, to radzę przyrządzić dwa płaty, bo w trakcie pieczenia wypłynie z nich woda i zrobią się o połowę mniejsze.
* mała czerwona papryka
*mały brokuł
*1-2 marchewki
*przyprawy: do ryb, odrobina oregano i tymianku
*folia aluminiowa spożywcza
Jak przygotować?
1. Kładziemy rybę na folii i posypujemy ją przyprawami. Dajemy ich tyle, ile uważamy za potrzebne.
2. Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy w równomiernych odstępach na naszej rybce.
3. Odcinamy kilka różyczek brokuła, myjemy i rozkładamy pomiędzy paseczkami papryki.
4. Obieramy marchewkę, kroimy w plasterki i układamy po bokach ryby.
5. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy najpierw przez 20 minut. Po tym czasie delikatnie odchylamy folię i sprawdzamy, czy ryba jest już gotowa. Jeżeli tak, wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię i kładziemy rybę na talerz.
6. Rybę najlepiej podać z ryżem, chociaż jest to też kwestia gustu. Smacznego;)
Ryba u mnie jest zawsze mile widziana! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń