Ostatnio przechadzając się po Biedronce w poszukiwaniu jakiś inspiracji, natrafiłam na coś co mnie zainteresowało, a mianowicie makaron pełnoziarnisty typu "FIT" w kształcie świdrów. Długo się nie namyślając capnęłam go z półki, wrzuciłam do koszyka i powędrowałam do kasy, łapiąc przy tym jeszcze "przy okazji" ser biały i brokuła ( jakby chociaż to było po drodze ).
No a po powrocie, eksperymenty czas zacząć.
CO POTRZEBUJEMY:
- makaron pełnoziarnisty świdry (polecam ten z biedronki, opakowanie 400 g - ja użyłam 1/3)
- brokuły
- ser biały (chudy lub półtłusty)
- ser żółty (tarty)
- szynka konserwowa ( ilość dowolna)
- przyprawy
- kilka kropel oleju i pędzelek do rozprowadzania
Najpierw makaron, gotujemy jak przykazano na opakowaniu. W tym czasie można już przygotowywać resztę składników ale ja , jako że sesja już trwa w najlepsze , zajęłam się lekturą prawa cywilnego.
W drugim garnku gotujemy równocześnie brokuł.
Jako, że gotowanie makaronu nie trwało długo, za dużo się nie nauczyłam, ale zawsze to już jeden, jedyny, malutki (dlaczego aż tak malutki ) kroczek w przód;)
Makaron przelewamy zimną wodą i odstawiamy, żeby odciekał. To samo robimy z brokułami.
Na patelnię wylewamy ociupinkę oliwy i rozprowadzamy ją pędzelkiem po całym dnie, przykrywamy patelnię żeby nam się dobrze nagrzała.
W tym czasie kroimy w plasterki szynkę, którą następnie przesypujemy na patelnię, żeby nam się lekko przyrumieniła.
Do szynki dodajemy brokuł i makaron. Całość posypujemy serem białym (chudym lub półtłustym) oraz startym serem żółtym (opcjonalnie).
Czekamy aż serek nam się rozpłynie i wszystko "połączy" się ze sobą.
GOTOWE :) mało roboty, trochę więcej sprzątania :)
SMACZNEGO! ;)
Kocham brokuły.
OdpowiedzUsuńser biały rzeczywiście dobrze syci. Pyszne połaczenia!
OdpowiedzUsuńJa bym wyrzuciła z tego przepisu szynkę konserwową :). Poza tym super!
OdpowiedzUsuń