Prosty sposób na szybką, pyszną i lekką sałatkę.
Co będzie potrzebne?
- opakowanie kaszy kuskus
- sałata roszponka
- pomidor
- pierś z kurczaka
- kukurydza
- opcjonalnie : soczewica
Jak przygotować?
- pierś oczyszczamy z ewentualnego tłuszczyku, wrzucamy do garnka i gotujemy w przyprawie curry lub papryce czerwonej. To jest wersja dla mnie ale można ją również podgrillować, wtedy będzie miała bardziej wyrazisty smak.
- kasze wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą tak, by kasza były nią przykryta ok 0,5 cm , przykrywamy talerzykiem i czekamy
- w tym czasie do większej miski wrzucamy sałatę roszponkę (można ją też posiekać, by była troszeczkę mniejsza), pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę oraz soczewicę (tutaj proporcje każdy ustala sam indywidualnie w zależności od swoich preferencji smakowych)
- ugotowaną / zgrillowaną pierś kroimy w kosteczkę lub paski i wrzucamy do miski z naszymi pozostałymi składnikami.
- na koniec dodajemy kaszę kuskus (ważne jest, by kasza "nie pływała" - jeżeli jest zbyt "wodnista" to znaczy, że zalaliśmy ją zbyt dużą ilością wody, która nie została wchłonięta).
- całość mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by wszystko trochę się "przegryzło".
Przed zjedzeniem należy lekko podgrzać całość np. w mikrofalówce żeby nie jeść zimnego mięska.
Jeżeli dla kogoś sałatka będzie za "sucha" może do niej dodać łyżkę jogurtu naturalnego i ewentualnie ząbek czosnku.
soczewica fajowsko wygląda :DDD
OdpowiedzUsuń