środa, 10 grudnia 2014

sałatka z kuskus, kurczakiem i roszponką



Prosty sposób na szybką, pyszną i lekką sałatkę.

Co będzie potrzebne?

- opakowanie kaszy kuskus
- sałata roszponka
- pomidor
- pierś z kurczaka
- kukurydza
- opcjonalnie : soczewica


Jak przygotować?

- pierś oczyszczamy z ewentualnego tłuszczyku, wrzucamy do garnka i gotujemy w przyprawie curry lub papryce czerwonej. To jest wersja dla mnie ale można ją również podgrillować, wtedy będzie miała bardziej wyrazisty smak.

- kasze wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą tak, by kasza były nią przykryta ok 0,5 cm , przykrywamy talerzykiem i czekamy

- w tym czasie do większej miski wrzucamy sałatę roszponkę (można ją też posiekać, by była troszeczkę mniejsza), pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę oraz soczewicę (tutaj proporcje każdy ustala sam indywidualnie w zależności od swoich preferencji smakowych)

- ugotowaną / zgrillowaną pierś kroimy w kosteczkę lub paski i wrzucamy do miski z naszymi pozostałymi składnikami.

- na koniec dodajemy kaszę kuskus (ważne jest, by kasza "nie pływała" - jeżeli jest zbyt "wodnista" to znaczy, że zalaliśmy ją zbyt dużą ilością wody, która nie została wchłonięta).

- całość mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by wszystko trochę się "przegryzło".

Przed zjedzeniem należy lekko podgrzać całość np. w mikrofalówce żeby nie jeść zimnego mięska.

Jeżeli dla kogoś sałatka będzie za "sucha" może do niej dodać łyżkę jogurtu naturalnego i ewentualnie ząbek czosnku.


1 komentarz: